Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

«Επιστροφή» στον ορισμό του δάσους που ίσχυε το 1979

Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου - Ενημέρωση υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο περί προστασίας των δασικών εκτάσεων της Αττικής.

«Φιλοδοξούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα κυρώσει δασικό χάρτη και ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή, να έχουμε κυρώσει τους δασικούς χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων της Αττικής» σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προστασίας των καμένων γαιών του Λεκανοπεδίου, ως «πιλοτικό νομοσχέδιο», η εφαρμογή του οποίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη, ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της Αττικής και η αποτροπή της αυθαίρετης δόμησής τους, με τρόπο που «αφενός δεν θα δημιουργήσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα, αλλά απ' την άλλη, θα δώσει σαφές στίγμα σε όλη την Ελλάδα, για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης». Στο παραπάνω πλαίσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στις περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, τόσο στις εντός σχεδίου, όσο και στις εκτός - με εξαίρεση για τα νόμιμα υφιστάμενα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και τα δημόσια έργα που έχουν χωροθετηθεί. Σημειώνεται ωστόσο, πως όσοι έχουν βγάλει οικοδομική άδεια, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες, θα υποστούν τον επιτόπιο έλεγχο ειδικά συστηνόμενης τριμερούς Επιτροπής, για την νομιμότητά της.

ʼλλα μέτρα του νομοσχεδίου, είναι η σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, η τηλεπισκόπηση των αναδασωτέων περιοχών για τον έγκαιρο εντοπισμό των αυθαιρέτων, αλλά και η επιστροφή στον ορισμό του δάσους που ίσχυε το 1979, με παράκαμψη του νόμου Δρυ του 2003.

Τα μέλη της Επιτροπής, αναγνώρισαν τις καλές προθέσεις της υπουργού - όχι ωστόσο χωρίς σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων.

Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης (ΝΔ), υπενθύμισε την ύπαρξη επί διετία, νόμου που ορίζει την άμεση σύνταξη πρωτοκόλλων κατεδάφισης και παραχρήμα εκτέλεσής τους, για τα αυθαίρετα που προβάλλουν σε καμένες εκτάσεις για όλη την Ελλάδα - και όχι μόνον για την Αττική. «Υπηρεσίες κατεδαφίσεων, υπάρχουν επίσης σε όλες τις νομαρχίες, με απολύτως καθορισμένες αρμοδιότητες. Γιατί δεν τις ασκούν;» αναρωτήθηκε. Όσο για την επιστροφή στον παλαιότατο ορισμό του δάσους, ο κος Καλογιάννης εξέφρασε τον φόβο του, πως «το υπουργείο ακολουθεί την πολιτική των μέχρι τώρα ανακοινώσεών του, που είδαμε στους ημιυπαίθριους χώρους και στην απόσυρση των ρυπογόνων αυτοκινήτων».

Η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ) παρατήρησε πως «η αναστολή των οικοδομικών εργασιών, περιλαμβάνεται ούτως ή άλλως, στην κήρυξη της αναδάσωσης» και αναρωτήθηκε, πώς προβλέπει η κυβέρνηση αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις, όταν το σχήμα αυτό είναι ήδη οξύμωρο: «Τι θα κάνετε εάν διαπιστώσετε την ύπαρξη οικοδομικής άδειας σε δασική έκταση;» αναρωτήθηκε σχετικά. «Ακόμα και οι εξαιρέσεις είναι ουσιαστικές: Τα παράνομα έχουν στην πλειοψηφία τους κτιστεί ως διόρθωση αγροικίας. Όσο για τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου, έχουμε την προϊστορία των Επιτροπών Δασικών Αμφισβητήσεων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, έχουν αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις» παρατήρησε.

Γενίκευση της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, πρότεινε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) - αλλ' από την άλλη, έκρινε υπερβολικά αυστηρή την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, μέχρι την κατάστρωση των δασικών χαρτών, όταν δεν υπάρχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα. «Ευαισθησία δεν σημαίνει να μεταφέρουμε τα βάρη στον πολίτη, αλλά να λειτουργήσει η διοίκηση. Στις τριμερείς επιτροπές, δίνετε τεράστια διακριτική ευχέρεια, όταν υποθέσεις αμφισβητήσεων, εκκρεμούν επί οκτώ έτη. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος» ανέφερε ο βουλευτής.

Η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε αυστηρότερες διατάξεις για την διασφάλιση της αναδάσωσης, καθώς και ευρύτερη αντιμετώπιση της δασοπροστασίας. Η ίδια αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και συμφώνησε με την παράκαμψη του νόμου Δρυ σε ό,τι αφορά τον ορισμό του δάσους.

«Τι θα γίνει με κείνους που έχουν πάρει κάποιο δάνειο για οικοδομικές εργασίες οι οποίες αναστέλλονται;» αναρωτήθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ), ενώ ο Κ. Μουσουρούλης (ΝΔ), παρατήρησε πως απουσιάζουν προς το παρόν, κυρώσεις για την μη εφαρμογή του νόμου. Βουλευτές Αττικής (Γ. Βλάχος, Μ. Βορίδης) έθεσαν το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, υπογραμμίζοντας πως με το νομοσχέδιο, οι εκεί εργασίες συνεχίζονται χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Και οι Ν. Σαλαγιάννης και Κ. Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την στάση της υπουργού στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, με τον τελευταίο να ζητά να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.

Απαντώντας, η υπουργός διευκρίνισε πως με το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δασοπροστασίας συνολικά - «κάτι για το οποίο πρόκειται να έρθει νέος νόμος-πλαίσιο στο μέλλον».

«Φέραμε το νομοσχέδιο μόνον για την Αττική, για να δώσουμε το σήμα ότι δεν μπορεί να ανεχόμαστε τον φαύλο κύκλο των πυρκαγιών και των οικοπεδοποιήσεων. Έπρεπε να φέρουμε ένα σχέδιο νόμου άμεσα, για να προφυλαχθούμε το συντομότερο δυνατόν, από αυτά που πολύ πιθανώς να συνέβαιναν στην Α. Αττική υπό την πίεση της αυθαίρετης δόμησης. Είναι για μας πρόκληση να αποδείξουμε ότι αυτά που νομοθετούμε μπορούν να γίνουν στην πράξη» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη και κατέληξε:

«Είναι σαφές ότι θέλουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, να ισχύσουν στο μέλλον και για ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πιλοτικό νομοσχέδιο - για να δούμε εάν η Διοίκηση μπορεί να στηρίξει την νομοθετική πρωτοβουλία. Για την επιτυχία του, θα βάλουμε τα δυνατά μας».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/11/2009_309993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου