Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

"Πάγος" από το ΣτΕ Αχελώος: Επιμονή Μπιρμπίλη για εκτροπή, αντιδρούν στο …ΠΑΣΟΚ

Της Μαριάννας Τζάννε

Την επιμονή της ότι το θέμα της εκτροπής του Αχελώου πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέφρασε για δεύτερη φορά χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αδειάζοντας για δεύτερη φορά τον συνάδελφό της υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.Όπως είπε το υπουργείο της, κατέθεσε «ως όφειλε στο ΣτΕ μια πολιτική θέση» τονίζοντας ότι συνολικά η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες το έργο μόνο περιβαλλοντικό χαρακτήρα δεν εμφανίζει. Η κυρία Μπιρμπίλη, επέκρινε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι πολλά δεν έγιναν και τόνισε ότι εάν υπήρχαν σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία θα μπορούσαν να ληφθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον εάν ωφελεί ή όχι να μεταφερθεί νερό από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Ρέππας σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στο ΣτΕ με αφορμή την αίτηση αναστολής των εργασιών της εκτροπής από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, φορέων και ΜΚΟ είχε ταχθεί υπέρ του έργου, το οποίο προέβλεψε ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια εάν δεν υπάρξει άλλη δικαστική εμπλοκή.Την άποψη ότι η εκτροπή του Αχελώου πρέπει να συνδυαστεί με βάση την προσφορά και τη ζήτηση νερού, εξέφρασε και ο Ειδικός Γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες της περιοχής θα πρέπει να μελετηθούν στα πλαίσια της οδηγίας 2000/60 για την αποτελεσματική και ποιοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στον τομέα αυτό η χώρα μας είναι 4 χρόνια πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Την πολιτική του ΥΠΕΚΑ στον Αχελώο, σφυροκόπησαν χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σαλαγιάννης και εν μέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής κ. Κώστας Καρτάλης.Ο μεν πρώτος χαρακτήρισε λάθος της κ. Μπιρπίλη την τοποθέτησή της στο ΣτΕ, δηλώνοντας ότι διαχρονικά το κίνημα είναι υπέρ του έργου ενώ ο κ. Καρτάλης πρότεινε να υπάρξει δημόσια διαβούλευση

http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=52797&category_id=35

αιολικό πάρκο Φλώρινας

Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων που ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα κατασκευής αιολικού πάρκου στη θέση Τούμπα Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς στη Φλώρινα.Η προσφυγή αφορούσε τρεις αποφάσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την κατασκευή του πάρκου ισχύος 28,9 MW με 34 ανεμογεννήτριες, που εκδόθηκαν αφού προηγούμενως το ΣτΕ είχε εκδώσει ανάλογη απόφαση σε παλαιότερη απόπειρα κατασκευής του.Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενώ παράνομοι είναι και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου γιατί εγκρίθηκαν αναρμοδίως από τον περιφερειάρχη και όχι με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τονίζουν επίσης ότι δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις για την τοποθεσία του πάρκου, το οδικό δίκτυο του οποίου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός δασικής περιοχής, ούτε εκτιμήθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=507746

Κίνδυνος να μπλοκάρει το έργο

Άλλοθι σε σχετική κοινοτική οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων και σε ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερήσει το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο επί δεκαετίες μάταια περιμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας προκειμένου να ξεδιψάσει ο κάμπος.Ο υπουργός Υποδομών στη Βουλή επικαλούμενος την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά και την κοινοτική οδηγία τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι υπαρκτοί παράγοντες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το κοινοτικό δίκαιο και το ΣτΕ και εάν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή τότε το έργο της εκτροπής θα είναι έτοιμο σε 2,5 - 3 χρόνια, αφού οι σχετικοί πόροι είναι εξασφαλισμένοι.Η εκτροπή του Αχελώου, τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Σκυλλάκος, είναι ένα έργο που θυμίζει το γεφύρι της Άρτας, αφού οι κάτοικοι του κάμπου το περιμένουν εδώ και 29 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το μισό. Οι ανησυχίες μας, είπε, για την ολοκλήρωση του έργου εντάθηκαν μετά την απάντηση του υπουργού, αφού η κυβέρνηση επικαλείται τη σχετική κοινοτική οδηγία και τη δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Σ. Δήμα ότι μέχρι το Δεκέμβρη πρέπει να σταλεί σχέδιο συμμόρφωσης σε αυτήν αλλιώς θα υπάρξει μέχρι το Μάρτη παρέμβαση της ΕΕ. Θα οχυρωθείτε, συνέχισε, πίσω από την ΕΕ για να καθυστερήσετε το έργο, αφού ήδη διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες των υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος διαμηνύουν δεξιά και αριστερά ότι δεν πρέπει να γίνει η εκτροπή του Αχελώου.

Συνάντηση για το θέμα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος, η εισηγήτρια για τον Αχελώο Κ. Σακελλαροπούλου και άλλα μέλη του δικαστηρίου είχαν χτες συνάντηση με εκπροσώπους των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων (Περιβάλλοντος και Υποδομών), των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας, της ΔΕΗ, της οργάνωσης WWF, ενώ παραβρέθηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ (Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος).Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι απαιτείται επανεξέταση του έργου, με βάση την οδηγία 2000/60, που απαιτεί διαχειριστικά σχέδια. Η λύση της εκτροπής θα υιοθετηθεί «μόνο στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες». Ωστόσο, τάχθηκε κατά της διακοπής των έργων στο φράγμα της Μεσοχώρας, επειδή το έργο είναι ενεργειακό. Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, με έγγραφό του στο ΣτΕ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και θα καταστραφούν τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.Πάντως, ο πρόεδρος του ΣτΕ επιφυλάχτηκε για το αν θα υπάρξει προσωρινή διαταγή για το σταμάτημα των έργων ή όχι, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είπε ο Π. Πικραμμένος, θα σταθμίσει τη βλάβη που θα επέλθει στο περιβάλλον από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τη βλάβη που θα σημειωθεί από τη διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5374167&publDate=25/11/2009

Τοξικό το φρενάρισμα

Σωματίδια από τα δισκόφρενα «απειλούν» τα πνευμονικά κύτταραΗ απελευθέρωση σωματιδίων από τα τακάκια των δισκόφρενων βλάπτουν τα κύτταρα των πνευμόνων του οδηγού και των συνεπιβατών ενός αυτοκινήτου καθώς επίσης ευρύτερα και των κατοίκων μιας πόλης, σύμφωνα με νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το απότομο φρενάρισμα, όπως σε περιπτώσεις ανάγκης, προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά για την υγεία. Επίσης, υποστηρίζει ότι ακόμα και το φυσιολογικό φρενάρισμα είναι δυνητικά τοξικό για τα κύτταρα του ανθρώπου.

Η έρευνα έγινε από την Μπάρμπαρα Ρότεν Ρουτισάουερ και τον Πέτερ Γκερ του πανεπιστημίου της Βέρνης καθώς και τον Μίκαελ Ρίντικερ του Ινστιτούτου Εργασίας και Υγείας της Λωζάνν. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Particle and Fibre Toxicology.Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φρένα συνεισφέρουν μέχρι το 20% των συνολικών εκπομπών των οχημάτων. Ωστόσο, οι συνέπειες για την υγεία από τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, καθώς δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα.Τα μέταλλα στα σωματίδια που εκπέμπουν τα φρένα, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορούν να προκαλέσουν "οξειδωτικό στρες" στα κύτταρα, ιδίως εκείνα των πνευμόνων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σωματίδια των φρένων περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, χαλκού και οργανικού άνθρακα. Ως εκ τούτου, η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία προκαλεί αυξημένες ενδείξεις οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στα κύτταρα, οι οποίες αυξάνονται όσο περισσότερο πατά το φρένο ο οδηγός.Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθούν ακριβώς οι μηχανισμοί επίδρασης στα κύτταρα.Όπως αναφέρουν, χρειάζονται παρεμβάσεις, όπως ήδη έχει συμβεί με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές σωματιδίων από τα φρένα και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=105920


«Καμπανάκι» για τα υδροηλεκτρικά φράγματα

Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Η υδροηλεκτρική δεν είναι «πράσινη» πηγή ενέργειας είναι το μήνυμα που στέλνουν στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ). «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα δεκάδες μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται σε ποταμούς και παραπόταμους της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτούμενες συνθήκες για την επιβίωση της ιχθυοπανίδας είναι προβληματική», τονίζεται σε επιστολή που έστειλαν πριν από μερικές μέρες οι επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ.«Σε όλη τη χώρα υπάρχουν πάνω από 250 μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα. Ο αριθμός είναι υπερβολικός. Σε κάθε ποτάμι και ρέμα στήνεται κι ένα τέτοιο χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο και η ιχθυοπανίδα εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα», δηλώνει στο «Εθνος» ένας από τους συντάκτες της επιστολής, ο Μάνος Κουτράκης.Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΙΝΑΛΕ, τα περισσότερα από αυτά τα φράγματα γίνονται για να πάρουν οι ιδιοκτήτες τους τις επιδοτήσεις και στην ουσία δεν λειτουργούν ποτέ, αφήνοντας πίσω τους τις τσιμεντένιες εγκαταστάσεις και μια νεκρή από ιχθυοπανίδα περιοχή.

Στην επιστολή δίνεται και το παράδειγμα ενός τέτοιου φράγματος στη θέση Ρέμα Μούσδα στον Νέστο. Μετά από καταγγελίες κατοίκων της Δράμας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έστειλε επιθεωρητές περιβάλλοντος, ενώ είναι εμφανές ότι σε παραποτάμιες εκτάσεις μήκους 8 χιλιομέτρων έγιναν ανυπολόγιστες καταστροφές.Πληθυσμοί ψαριών που προστατεύονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Παρ.ΙΙ), όπως η άγρια πέστροφα, η μπριάνα και η πετροκαραβίδα, δέχονται μια πρωτοφανή «επίθεση» από την ανθρώπινη παρουσία και απειλούνται άμεσα από τις αλλαγές των χαρακτηριστικών του νερού. Παράλληλα, η μείωση ή η έλλειψη του νερού κατά μήκος ενός μεγάλου τμήματος σε ρέμα ή ποτάμι επηρεάζει αρνητικά τον βιότοπο της παρόχθιας ζώνης με περαιτέρω συνέπειες σε άλλες κατηγορίες οργανισμών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=8564884


Δύο εκτελέσεις για το μολυσμένο γάλα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τη βαρύτερη των ποινών τιμωρήθηκαν χτες δύο υπεύθυνοι της γαλακτοβιομηχανίας στην Κίνα καθώς είχαν καταδικαστεί για το σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα (για να είναι υποτίθεται πιο εμπλουτισμένο σε ιχνοστοιχεία), που είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν τουλάχιστον 6 παιδιά και να νοσήσουν άλλα 300.000. Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο αυτό βγήκε στη δημοσιότητα το 2008 όταν οι κινεζικές αρχές εντόπισαν μελαμίνη σε γάλα σε αφυδατωμένη αλλά και σε υγρή μορφή της εταιρείας «Σανλού». Το συγκεκριμένο σκάνδαλο οδήγησε πολλές χώρες του πλανήτη να απαγορεύσουν τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα.

Χτες εκτελέστηκαν για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την κινεζική κοινωνία ο Zhang Yujun (ο οποίος είχε καταδικαστεί για την έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας) και ο Geng Jinping (που προμήθευε με το δηλητήριο τη γαλακτοβιομηχανία), ενώ άλλοι 19 έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από ισόβια κάθειρξη έως και μερικά χρόνια φυλάκισης.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5374489&publDate=25/11/2009

Οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κάτοικοι σε Γαλάτσι και Νέα Ιωνία, καθώς το θέμα της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο τύπου Mall μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Να είναι έτοιμοι για κινητοποίηση τους καλεί η Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου-Νέας Ιωνίας τονίζοντας ότι το λεγόμενο "Παλαί" πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά χώρος αθλητισμού και πολιτισμού.Η Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου-Νέας Ιωνίας, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Γλ. Σιούτη, η οποία είχε αναλάβει για λογαριασμό της κοινοπραξίας Χαραγκιώνη να "λειάνει" τις διοικητικές διαδικασίες υλοποίησης του Mall Γαλατσίου στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς. Αφού υπενθυμίζει ότι η κ. Σιούτη είχε χειριστεί μεταξύ άλλων τις υποθέσεις της Μονής Τοπλού, του Grand Resort, του Mall Βωβού πάντα από την πλευρά των μεγάλων συμφερόντων, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι η σημερινή σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου ζήτησε τον περασμένο Απρίλιο και πέτυχε την ανάκληση της γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ πάνω στην ΜΠΕ του Mall, γνωμοδότηση που έβαζε περιορισμούς στην ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=507186

Χτύπησε «κόκκινο» η ρύπανση στο Νομό Κοζάνης

Ερώτηση για τη μόλυνση στην περιοχή, με συνευθύνη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕΤο πρόβλημα με τη ρύπανση του περιβάλλοντος στο Νομό Κοζάνης που έχει χτυπήσει «κόκκινο» φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Σε αυτή σημειώνουν:«Η μόλυνση του περιβάλλοντος στον αέρα, το έδαφος και υπέδαφος στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου, από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ, είναι μόνιμα στην ημερήσια διάταξη. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η ρύπανση φτάνει στο κόκκινο.Οι υψηλότερες υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίζονται σε οικισμούς, οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ, που το αίτημα για τη μετεγκατάστασή τους καθυστερεί (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη), ή δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία, παρά μόνο υπάρχουν υποσχέσεις (Ακρινή), αλλά και ο υπόλοιπος νομός πλήττεται ιδιαίτερα από τις καμινάδες και τα ορυχεία.Τα προβλήματα υγείας στον πληθυσμό του Νομού Κοζάνης αυξάνονται συνεχώς, με την αύξηση των θανάτων από κρούσματα καρκίνου και πνευμονοπάθειας.Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ΑΕ, θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος ως οικονομικό κόστος που μειώνει τα κέρδη της και με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους, όχι μόνο δεν την υποχρεώνουν να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, καταστρατηγεί τις υπάρχουσες νομοθεσίες, οι οποίες δεν επαρκούν».Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

-- Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να υποχρεώσει τη ΔΕΗ ΑΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε αέρα, έδαφος, υπέδαφος;

-- Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των εδαφών που έχει τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη;

-- Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών που βρίσκονται γύρω από τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ;

-- Απασχολεί την κυβέρνηση η περίπτωση μετεγκατάστασης και άλλων οικισμών (Αγιος Δημήτριος, Μαυροδένδρι) και αν όχι γιατί;».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5374683&publDate=25/11/2009

«Επιστροφή» στον ορισμό του δάσους που ίσχυε το 1979

Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου - Ενημέρωση υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο περί προστασίας των δασικών εκτάσεων της Αττικής.

«Φιλοδοξούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα κυρώσει δασικό χάρτη και ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή, να έχουμε κυρώσει τους δασικούς χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων της Αττικής» σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προστασίας των καμένων γαιών του Λεκανοπεδίου, ως «πιλοτικό νομοσχέδιο», η εφαρμογή του οποίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα.Επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη, ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της Αττικής και η αποτροπή της αυθαίρετης δόμησής τους, με τρόπο που «αφενός δεν θα δημιουργήσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα, αλλά απ' την άλλη, θα δώσει σαφές στίγμα σε όλη την Ελλάδα, για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης». Στο παραπάνω πλαίσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στις περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, τόσο στις εντός σχεδίου, όσο και στις εκτός - με εξαίρεση για τα νόμιμα υφιστάμενα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και τα δημόσια έργα που έχουν χωροθετηθεί. Σημειώνεται ωστόσο, πως όσοι έχουν βγάλει οικοδομική άδεια, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες, θα υποστούν τον επιτόπιο έλεγχο ειδικά συστηνόμενης τριμερούς Επιτροπής, για την νομιμότητά της.ʼλλα μέτρα του νομοσχεδίου, είναι η σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, η τηλεπισκόπηση των αναδασωτέων περιοχών για τον έγκαιρο εντοπισμό των αυθαιρέτων, αλλά και η επιστροφή στον ορισμό του δάσους που ίσχυε το 1979, με παράκαμψη του νόμου Δρυ του 2003.Τα μέλη της Επιτροπής, αναγνώρισαν τις καλές προθέσεις της υπουργού - όχι ωστόσο χωρίς σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων.Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης (ΝΔ), υπενθύμισε την ύπαρξη επί διετία, νόμου που ορίζει την άμεση σύνταξη πρωτοκόλλων κατεδάφισης και παραχρήμα εκτέλεσής τους, για τα αυθαίρετα που προβάλλουν σε καμένες εκτάσεις για όλη την Ελλάδα - και όχι μόνον για την Αττική. «Υπηρεσίες κατεδαφίσεων, υπάρχουν επίσης σε όλες τις νομαρχίες, με απολύτως καθορισμένες αρμοδιότητες. Γιατί δεν τις ασκούν;» αναρωτήθηκε. Όσο για την επιστροφή στον παλαιότατο ορισμό του δάσους, ο κος Καλογιάννης εξέφρασε τον φόβο του, πως «το υπουργείο ακολουθεί την πολιτική των μέχρι τώρα ανακοινώσεών του, που είδαμε στους ημιυπαίθριους χώρους και στην απόσυρση των ρυπογόνων αυτοκινήτων».Η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ) παρατήρησε πως «η αναστολή των οικοδομικών εργασιών, περιλαμβάνεται ούτως ή άλλως, στην κήρυξη της αναδάσωσης» και αναρωτήθηκε, πώς προβλέπει η κυβέρνηση αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις, όταν το σχήμα αυτό είναι ήδη οξύμωρο: «Τι θα κάνετε εάν διαπιστώσετε την ύπαρξη οικοδομικής άδειας σε δασική έκταση;» αναρωτήθηκε σχετικά. «Ακόμα και οι εξαιρέσεις είναι ουσιαστικές: Τα παράνομα έχουν στην πλειοψηφία τους κτιστεί ως διόρθωση αγροικίας. Όσο για τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου, έχουμε την προϊστορία των Επιτροπών Δασικών Αμφισβητήσεων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, έχουν αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις» παρατήρησε.Γενίκευση της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, πρότεινε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) - αλλ' από την άλλη, έκρινε υπερβολικά αυστηρή την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, μέχρι την κατάστρωση των δασικών χαρτών, όταν δεν υπάρχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα. «Ευαισθησία δεν σημαίνει να μεταφέρουμε τα βάρη στον πολίτη, αλλά να λειτουργήσει η διοίκηση. Στις τριμερείς επιτροπές, δίνετε τεράστια διακριτική ευχέρεια, όταν υποθέσεις αμφισβητήσεων, εκκρεμούν επί οκτώ έτη. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος» ανέφερε ο βουλευτής.Η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε αυστηρότερες διατάξεις για την διασφάλιση της αναδάσωσης, καθώς και ευρύτερη αντιμετώπιση της δασοπροστασίας. Η ίδια αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και συμφώνησε με την παράκαμψη του νόμου Δρυ σε ό,τι αφορά τον ορισμό του δάσους.«Τι θα γίνει με κείνους που έχουν πάρει κάποιο δάνειο για οικοδομικές εργασίες οι οποίες αναστέλλονται;» αναρωτήθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ), ενώ ο Κ. Μουσουρούλης (ΝΔ), παρατήρησε πως απουσιάζουν προς το παρόν, κυρώσεις για την μη εφαρμογή του νόμου. Βουλευτές Αττικής (Γ. Βλάχος, Μ. Βορίδης) έθεσαν το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, υπογραμμίζοντας πως με το νομοσχέδιο, οι εκεί εργασίες συνεχίζονται χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Και οι Ν. Σαλαγιάννης και Κ. Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την στάση της υπουργού στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, με τον τελευταίο να ζητά να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.Απαντώντας, η υπουργός διευκρίνισε πως με το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δασοπροστασίας συνολικά - «κάτι για το οποίο πρόκειται να έρθει νέος νόμος-πλαίσιο στο μέλλον».«Φέραμε το νομοσχέδιο μόνον για την Αττική, για να δώσουμε το σήμα ότι δεν μπορεί να ανεχόμαστε τον φαύλο κύκλο των πυρκαγιών και των οικοπεδοποιήσεων. Έπρεπε να φέρουμε ένα σχέδιο νόμου άμεσα, για να προφυλαχθούμε το συντομότερο δυνατόν, από αυτά που πολύ πιθανώς να συνέβαιναν στην Α. Αττική υπό την πίεση της αυθαίρετης δόμησης. Είναι για μας πρόκληση να αποδείξουμε ότι αυτά που νομοθετούμε μπορούν να γίνουν στην πράξη» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη και κατέληξε:«Είναι σαφές ότι θέλουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, να ισχύσουν στο μέλλον και για ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πιλοτικό νομοσχέδιο - για να δούμε εάν η Διοίκηση μπορεί να στηρίξει την νομοθετική πρωτοβουλία. Για την επιτυχία του, θα βάλουμε τα δυνατά μας».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/11/2009_309993

«Πνίγεται» το κέντρο της Θεσσαλονίκης στα αιωρούμενα σωματίδια

Τα υψηλότερα επίπεδα αέριων ρύπων σε όλη την πόλη παρουσιάζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου πάνω από τις μισές μέρες το χρόνο, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, ξεπερνά το όριο ασφαλείας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με ομάδα εργασίας τους Μάρκο Ασσαέλ, χημικό μηχανικό, καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά, φυσικό, αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Καρατζά, μηχανολόγο μηχανικό, επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ, Χαρίσιο Αχιλλά, μηχανολόγο μηχανικό και Κωνσταντίνο Κακοσίμο, χημικό μηχανικό.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, την προσεχή Πέμπτη, στην Πολυτεχνική Σχολή με θέμα «Αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης - Υπάρχει πρόβλημα;».

Με αφορμή την μελέτη, το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το εργαστήριο θερμοφυσικών ιδιοτήτων και περιβαλλοντικών εργασιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οργάνωσαν το δικό τους δίκτυο μετρητών σε 20 σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς, όπως διαπίστωσαν, οι προϋπάρχοντες σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Εχεδώρου, παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Τα συμπεράσματά τους πάντως κατατάσσουν την Θεσσαλονίκη, στις πόλεις με τις υψηλότερες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στο κέντρο και μετά στις δυτικές συνοικίες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και με τα έργα κατασκευής του μετρό ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα συγκέντρωσης σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε έντονες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι περιοχές Σίνδου, Διαβατών, Μενεμένης και Κορδελιού.

Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια

Στην ατμόσφαιρα αιωρούνται σωματίδια πολύ μικρού μεγέθους τα οποία δεν είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι αλλά βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα, ευθύνονται για ένα πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών όπως επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων (π.χ. βήχας και πόνοι στην αναπνοή), επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, βρογχίτιδα, όπως και προβλήματα στην όραση.Επιπλέον, τα αιωρούμενα σωματίδια βλάπτουν λόγω της ίδιας της σύστασής τους, γιατί μπορούν να περιέχουν βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/11/2009_309420

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου